Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, că i-a transmis președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, care conduce și comisia de Cod electoral, să discute cu Opoziția referitor la prezența presei la dezbaterile din Comisie, astfel încât „să fie totul cât mai transparent”.
„Ne-a informat domnul Zgonea despre faptul că așa este Regulamentul comisiei și am zis: «Domnule, discutați și cu Opoziția și ajungeți la o soluție, în care să fie totul cât mai transparent», a spus Ponta, întrebat despre accesul jurnaliștilor la dezbaterile din Comisia de Cod electoral.
Ponta a afirmat, totodată, că nu a existat o decizie politică prin care accesul jurnaliștilor la dezbateri să nu fie permis și, drept urmare, nu e nevoie de o decizie politică prin care acesta să fie permis.
„Nu a existat o decizie politică care să nu permită accesul. E vorba de funcționarea comisiei și dânșii decid acolo”, a spus Ponta.
Pe de altă parte, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, deja a decis cum va asigura „transparența” lucrărilor din comisie: informarea presei cu 24 de ore înainte privind agenda de lucru, oportunități de imagine și conferințe de presă. În ce privește accesul jurnaliștilor la dezbaterile comisiei, acesta va fi, în continuare, interzis.
„Parlamentul României are nevoie de reformă, iar transparența este o prioritate la nivelul Camerei Deputaților, al cărei Președinte am onoarea să fiu. Un dosar cheie este cel privind legislația electorală, dezbătut de Comisia electorală. În acest sens, pentru transparența, vom decide azi în Comisie cu privire la mai mai multe aspecte utile: vom face o informare de presă cu 24 de ore înainte, cu agenda întâlnirii; vom oferi oportunități de presă la începutul ședinței și conferință de presă imediat dupa ședință; vom înlesni dialogul cu fiecare membru, din fiecare grup politic, pentru a se afla detaliile poziției fiecărui partid prezent în Comisie. De asemenea, ne dorim o cooperare continuă pe perioada activității comisiei cu ONG-urile care doresc să sprijine logistic și documentar comisia. De altfel, orice propunere a societății civile poate fi dezbătută în cadrul Comisiei dacă este însușită de un singur membru al Comisiei”, a scris Zgonea, pe pagina sa de Facebook.
În ceea ce privește discuțiile despre cum vor arăta noile legi electorale, Victor Ponta a spus că, în PSD, s-a discutat despre propunerile pe care partidul le va susține, dar că este nevoie și de o negocieri între partide.
„Noi avem anumite abordări referitoare la sistemul electoral, dar dacă începem și discutăm prin presă, adică eu spun aici cum vrem să fie sistemul electoral, iar domnul Blaga sau doamna Gorghiu spun la sediul lor, înseamnă că nu o să ne înțelegem niciodată”, a susținut Ponta.
În plus, premierul a precizat că este nevoie de o întâlnire pe tema sistemului electoral și nu de conversații prin intermediul presei. „Întâi trebuie să ne întâlnim, nu să ne conversăm prin presă, pentru că dacă ne conversăm așa….repet, avem suficientă experiență ca să știm că de fapt nu o să rezolvăm niciodată”, a precizat Ponta.
După ce membrii comisiei speciale au decis ca dezbaterile pe noul Cod Electoral să fie făcute în absența presei, un grup de jurnaliști acreditați la Parlament au inițiat și semnat, duminică, o petiție publică prin care solicită accesul liber și direct la dezbaterile din Comisia parlamentară de Cod electoral, care urmează să elaboreze viitoarele legi electorale.
Jurnaliștii precizează, în cadrul petiției, că membrii Comisiei de Cod electoral le-au limitat accesul direct și liber la dezbaterile legilor electorale, prevalându-se de o prevedere controversată a propriului regulament de funcționare, și solicită permiterea accesului liber, imediat, direct și fără limite la ședințele Comisiei, pe toată durata acestora.
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a justificat miercuri faptul că accesul presei este îngrădit la lucrările Comisiei de Cod electoral, în timpul ședințelor, prin eșecul demersului de revizuire a Constituției, care a fost „un show de presă”, în care se făceau declarații politice.
Zgonea a invocat hotărârea plenului Parlamentului din februarie 2013, prin care s-a decis înființarea comisiei, și care menționează că „lucrările nu sunt publice”.